SOS telefon a bajbajutottakért

2014.02.12 17:07
SOS telefonok a rászorulók biztonságáértA polgárőrség kiemelt feladatának tekinti az idősek, az egyedül élők biztonságát. Ahogy arról már többször is hírt adtunk, többeknek, több helyütt is úgy segítik őket, hogy egy olyan telefonkészüléket adnak át, ami azonnali segélyhívásra is alkalmas. Ezeknek a készülékeknek az egyik hazai forgalmazóját, a Birdorg Informatika Kft. ügyvezető igazgatóját, Ladányi Gyulát kérdeztük az SOS telefonokról.
 
 
„Idősek részére olyan telefont kínálunk, amelynek a fő jellemzője az azonnali segítségnyújtáshoz szükséges eszköz, ez pedig egy olyan telefonon, amin egy SOS híváshoz szükséges nyomógomb is található. – kezdi Ladányi Gyula. - Nagyon sokan kerülhetnek bajba és ilyenkor rendkívül fontos az, hogy minél előbb kapjanak segítséget, amit a SOS gombokkal lehet megoldani. Mi olyan telefonokat forgalmazunk, amelyek ezt az SOS gombot tartalmazzák, és ez lehet akár vezetékes, akár mobil telefon. A vezetékes telefont különösen azoknak ajánljuk, ahol az idős ember a lakásából már nem igen mozdul ki, vagy talán ágyhoz is kötött. Ezeknek az embereknek, az SOS gomb rendkívül fontos tud lenni. Ebben az esetben a csuklóra feltehető pánton lévő elektronika az, ami az SOS gomb funkcióját realizálja. Az SOS gomb megnyomására, három különböző helyre megy el a telefonhívás. Amikor a telefonhívás kimegy valahová, akkor ott, aki ezt először felveszi, azt az üzenetet hallja, hogy „ez egy segélykérés, kérem nyomja meg a nullás gombot”. Meg kell nyomni a nullás gombot, csak azután jön létre a telefonos kapcsolat. Ennek az az értelme, hogy nagyon sokan használnak mobil telefonokat, és egy telefonhívás belefuthat egy hangrögzítőbe, ilyenkor pedig a segítségnyújtás nem azonnali, csak amikor az illető visszahallgatja az üzenetet. Ha viszont nem nyomódik meg a nullás gomb, akkor a kapcsolat nem jön létre, és ilyenkor a következő telefonszám kerül kitárcsázásra, és ha ott sem nyomják meg a nullás gombot, akkor a harmadik telefonszám kerül tárcsázásra.”
 
Ladányi Gyula mutatja, hogy működik az SOS telefonLadányi Gyula elmondta, hogy amikor a kapcsolat ténylegesen létrejön a hívó és a hívott fél között, akkor egy kihangosító segítségével úgy is tud beszélgetni a hívó fél, hogy nem kell neki a telefonkagylót felemelnie, hanem a szobában, kihangosított módon hallja a másik fél beszédét. Kölcsönösen értik és hallják egymást.
 
Ezek a telefonok, egyéb szolgáltatásra is képesek, lehet változtatni a csengetés és a beszélgetés hangerejét is. Ezeknek a készülékeknek a hatósugara látótávolságon belül ötven méter, így egy lakásban bárhonnan elérhető, és ha valakit a konyhában, fürdőszobában ér baj, a csuklóján lévő gomb segítségével, azonnal el tudja indítani a segélykérést.
 
„Ezek a segélykérések általában polgárőri diszpécserközpontban futnak be. Mi elsődlegesen ezeket preferáljuk, de természetesen be lehet állítani, hogy valakinek a lányát, rokonát netán a szomszédot értesítse – folytatja az igazgató. - Nagyon sok olyan helyzet van, hogy nem kell mindjárt rendőrt, orvot hívni, lehet, hogy csak valami apró segítségre van szükség. Előfordul, hogy otthon egy balesetben az idős ember combnyaktörést szenved, ott van a kezén a segélyhívó telefonhoz kapcsolódó SOS gomb, ezzel segítséget tud hívni.”
 
Miért jó, hogy a polgárőrökhöz fussanak be a segélyhívások? Legfőképp azért, mert ők általánosságban tudnak intézkedni. Hiszen a telefon nem csak közvetlenül van bekötve az orvoshoz, a rendőrséghez, a gyerekéhez, mivel egyike-másika adott esetben konkrétan nem tudna segíteni, de a polgárőrség tájékozódni tud arról, hogy mi a baj, miben tud segíteni.
A polgárőrök részére a Kft. olyan diszpécser szoftvert tud adni ingyenesen, ami azt csinálja, hogy a befutó segítségkéréseknél a telefonszám alapján felismeri a hívót. A központban már előre betáplálták az adott telefonszámon levő hívó adatait, nevét, a lakáscímét, a betegségét, és egyéb fontos információkat, akár az is, hogy mi a kaputelefonjának a kódja, hogy jut be a lakásba, van-e kutya satöbbi. Ugyanakkor a diszpécser számítógépén, térképen is megjelenik az, hogy hova kell menni, segítséget nyújtani. Ennek segítségével irányítani tudja a segítségre siető polgárőrt, vagy megmondhatja, hogy a segélyt kérő jelenleg hol tartózkodik.
 
SOS hívógombbal ellátott mobiltelefonMivel sokan vannak olyan helyzetben, hogy nem csak otthon tartózkodnak, hanem kimozdulnak a házból, például vásárolni mennek, vagy a kertbe látogatnak ki, vagy akár turistaként kirándulnak, ezért egy másik fajta telefonra is felhívta a figyelmet, a Birdorg Kft vezetője. Ilyen esetekben is ott lehet egy mobiltelefon a felhasználónál, amelynek a gyárilag beépített SOS gombjával azonnal tudnak segítséget kérni. Szintén három különböző telefonszámra megy el a vészjelzés, úgy hogy ezt szintén megelőzi egy előre betáplált szövegű SMS elküldése. Például: Marika vagyok, rosszul vagyok, segítséget kérek! Ezután kimegy a segélykérés is, és így pontosan egyeztetni lehet a hívó féllel, hogy mi a probléma. Mindhárom betáplált telefonszámra SMS értesítés is fog érkezni.
Jellemzője ennek a telefonnak, hogy rendkívül nagyok a gombok rajta, a kijelzőn is nagyok a számok, a betűk, így idősek is jól tudják használni, sőt este a gombok világítanak is. Az SOS gomb megnyomásával pedig éles hangjelzést ad a telefon.
Itt lehetőség van olyan telefon alkalmazására is, ahol az SOS hívás mellett, GPS koordináta meghatározó is van. Ez a telefon olyan SMS-t küld el, aminek a linkjére rákattintva, térkép formájában jelenik meg, hogy hova kell menni, segítséget nyújtani. Ilyenkor, ha valahol az utcán van a baleset, egy hozzátartozó rögtön a segélykérőhöz tud menni. A véletlen gombnyomás esetén lehetőség van a segélyhívás leállítására is, hogy felesleges riasztás ne történjen. Ez a telefon kapható ütésálló és vízálló kivitelben is.
 
A Birdorg kft. azt is vállalja, hogy a polgárőrök több telefon vásárlása illetve terjesztése esetén jelentős kedvezményt kapnak a telefonok árából.
 
Még egy fontos és jól használható alkalmazás az Androidos telefonokra kifejlesztett program, ugyanis nagyon sok fiatal megy este haza, amikor bizonytalan a biztonságnak a minősége, vagy problémás helyzetekben, diszkóban hazafelé jövet. Akkor a cég programjának segítségével telefonriasztást tud elindítani, éles hangon riasztani, amit már a telefon megrázásával is indítani lehet. Persze a riasztás saját egyedi kóddal leállítható. Ezzel a telefon kezelője akár egy támadást is meg tud hiúsítani.  
Másik alkalmazás, amikor a készülék hangerejének gombját nyomja meg valaki, akár észrevétlenül a zsebben tartva, akkor az előre beállított telefonszámokra kimegy segítségkérés. Így akár az egész baráti kör is riasztható! SMS-ben is és e-mailben is megkapják a beállított segélykérést, GPS koordinátákkal együtt, így térképen is látható a segélykérés helye.
 
Polgárőrök számára is hasznos ez a program, hiszen ő is kerülhet bajba, ő is kérhet járőrözés közben segítséget. A szoftver arra is alkalmas, hogy a benne lévő GPS koordináták segítségével, térképen lehet látni azt, hogy a polgárőr hol van, és járőrözés közben is látható, milyen útvonalon jár. Ha ez a szolgáltatás be van kapcsolva, akkor - ha ellopják a telefont - a készülék útvonala a GPS-en keresztül továbbra is követhető, így a tolvajt is nyakon lehet csípni.
Elérhetőségük:
Birdorg Informatikai Kft.
H-1173 Budapest Egészségház utca 10.
Tel: +36 1 720 5134
Email:birdorg@birdorg.hu

Forrás Lőwinger Zóltán

Feltette: Magyari Béla